Tärkein muut

Zola Budd: törmäys ja kiista

Anonim

Zola Buddista ei tullut mitalia voittaneita sankariteoksia kotitalouksien nimeksi Los Angelesin vuoden 1984 olympialaisissa. Pikemminkin 18-vuotias budddi löysi itsensä valonheittumattomassa häikäisyssä törmäyksessä idolinsa ja kilpailijansa amerikkalaisen Mary Deckerin (myöhemmin Mary Decker Slaney) kanssa. Aikaisemmin sinä vuonna Budd oli murtanut Deckerin maailmanennätyksen 5000 metrissä järjestäessään odotettua näyttelyä olympialaisten 3000 metrin kisassa. Buddin kuva oli kuitenkin pilaantunut ennen kuin hän koskaan astui radalla Los Angelesissa. Etelä-Afrikan kotoisin oleva Budd kiertää eteläafrikkalaisten urheilijoiden kieltoa hyödyntämällä brittiläisiä esi-isiä ja siirtymällä Ison-Britannian kansalaisuuteen. Hän ryösti paikan Britannian joukkueessa, mutta paljain jaloin juoksijan maine kärsi.

3000 metrin finaalin aikana kaksi juoksijaa kilpailivat johtoon, mutta hieman enemmän kuin kolme kierrosta jäljellä, he törmäsivät. Sisäkaistalla juoksemalla Deckerin oikea jalka kietoutui Buddin vasempaan jalkaan. Decker kompastui, ja yrittäessään oikaista itseään, hän ojensi, repimällä numeron 151 Buddin selästä pudottuaan maahan. Decker yritti nousta ylös, mutta lonkkavamma jätti hänet leviämään raiteelle kyyneliin. Kyynelekkäinen Budd, joka veti hänen nilkastaan, jatkoi kilpailua, mutta onnettomuus oli vaikuttanut selvästi myös häneen. Romanialainen Maricica Puica voitti kullan, kun taas Budd haalistui viimeisen kierroksen aikana ja tuli seitsemänneksi. Kilpailua seuranneissa haastatteluissa Decker syytti Buddia törmäyksestä, mutta myöhemmin Decker totesi vakuuttuneensa olevansa onnettomuus.

Budd voitti edelleen maastohiihdon maailmanmestaruuskilpailuja vuosina 1985 ja 1986, mutta hän vetäytyi harkinnasta vuoden 1988 olympialaisista Soulissa, Etelä-Koreassa sen jälkeen, kun häntä uhattiin kieltäytymästä osallistumasta Etelä-Afrikan raitatapaamisiin. Espanjassa Barcelonassa vuonna 1992 pidetyssä olympialaisissa Budd (tuolloin siihen naimisiin nimeltään Pieterse) juoksi Etelä-Afrikkaan, mutta hänet erotettiin karsintakilpailussa 3000 metrin kilpailusta.